Dissenyar un Pla de Comunicació en 4 passes

 • Autor de l'entrada:

Les empreses del nord d’Europa dediquen un 80% de l’esforç en els projectes a planificar i només el 20% a executar la planificació. Planificar minimitza els erros, ens facilita la presa de decisions del dia a dia i ens permet definir objectius mesurables que periòdicament podem controlar i corregir, si ens en desviem. També suposa un gran estalvi en RHH.

Fer el Pla de Comunicació és dissenyar el full de ruta de la comunicació de la nostra marca, quelcom que és molt i molt important pel bon funcionament de la nostra empresa, ja que és l’eina que acompanya al Pla estratègic, de caràcter més general, i que necessita, sí o sí, una comunicació eficaç i eficient que ajudi, imprescindiblement, els objectius empresarial.

Disposem o no d’un pla estratègic, segur que tenim clars una sèrie d’objectius o fites a nivell empresarial: abordar un nou mercat, guanyar clients, augmentar el tiquet de venda, fidelitzar, introduir nous productes; quelcom que cal comunicar de manera adequada si no volem perdre pel camí tot l’esforç econòmic i emprenedor de la nostra empresa.

El Pla de comunicació cal confeccionar-lo 1 cop, i anualment revisar-lo per adaptar-lo als nous reptes.

Avui comparteixo allò que tant cops hem dissenyat pels nostres clients, i sense el què aniríem amb els ulls tancats, si no féssim o reviséssim cada any.

L’estructura d’un Pla de Comunicació la podem plantejar de diferents maneres, a la fi, però, tot fa cap al mateix lloc:

CONCEPTUALITZACIÓ: Definir-nos a nosaltres com empresa o marca, entendre el nostre entorn i la nostra competència i definir com són els nostres clients. Conèixer els nostres clients, actuals i futurs, ens ajudarà a empatitzar amb ells, conèixer les seves necessitats i com els agrada que ens comuniquem amb ells.

OBJECTIUS: Cal saber on volem arribar per dibuixar bé el camí que ens hi portarà.

PLA D’ACCIÓ: El què, qui i com de la nostra comunicació. Més avall ho detallo.

PRESSUPSOT I ROI: Quina inversió volem fer en comunicació i quin retorn n’esperem (directament vinculat als objectius)

L’estructura del Pla de comunicació més detallada és aquesta:

 1. CONCEPTUALITZACIÓ. Anàlisi intern i extern (al Social Traininig del 18 de març l’Aida ens ho explica amb més detall):
  1. Qui som 
   1. Missió Definim la nostra marca amb una frase sintetitzada que detalli prou qui som, a què ens dediquem, el nostre posicionament i com treballem.
   2. Visió. Expliquem en síntesi quin és el somni de la marca, on vol arribar, quina és la fita motivadora i inspiradora.
   3. Valors Són els nostres principis ètics, les característiques que considerem intrínseques a la nostra empresa o marca.
  2. Breu anàlisis de la comunicació actual de la nostra marca o empresa: Un exercici sincer sobre cóm ho estem fent: comuniquem bé? ho estem fent com una patata? 🙂
  3. Anàlisis DAFO (al Social Training del 26 de març el David ens ho explica amb detall) La millor manera d’entendre els pros i contres interns i externs, i treure’n conclusions.
  4. Anàlisis de la competència. Cóm venen, quin és el seu eslògan, com treballen la comunicació on i off line (xarxes, web, vídeo, newsletter, premsa, flyers…)
  5. Conclusions a la informació recollida fins aquí. Un breu resum de les conclusions que hem tret un cop analitzats nosaltres, el nostre entorn i els nostres competidors.
  6. Target. És el perfil que tenen els nostres clients, separats per grups diferenciats. Sexe, edat, zona geogràfica, gustos, preferències, producte o servei que necessiten o consumeixen, etc.  Normalment tindrem un mínim de 3-6 grups diferenciats.
 2. OBJECTIUS
  1. Mesurables. Per exemple, les vendes que esperem assolir durant l’any, nombre de seguidors, grau de fidelització, augment del tiquet mig de venda, etc.
  2. No mesurables. La fama, el branding, la percepció que els nostres clients tenen sobre nosaltres (tret que fem enquestes de satisfacció habitualment)
 3. PLA D’ACCIÓ. Vindria a ser la caixa d’eines, tot el que necessitem per activar-nos i assolir els objectius.
  1. Estratègia. Quin és el conjunt d’accions que farem anar per assolir els objectius, pots veure les 22 estratègies de màrqueting que usem a Romeu Prenafeta en aquest post.
  2. Canals. Són els canals de comunicació: Instagram, LinkedIn, diaris, web, canals de vídeo, TV, etc. que usarem en funció dels objectius i l’estratègia.
  3. Continguts. De què parlarà la nostra marca, en funció de l’estratègia, els públic al que ens dirigim i el canal en el que ho fem; text, imatge, vídeo o àudio són formats de contingut)
  4. Calendari editorial (setmanal). Detallarem quin tipus de contingut farem cada dia de la setmana i en quins canals, el model setmanal es repetirà al llarg de l’any, tret d’excepcions concretes com vacances, Nadal, inici de curs o temporada, etc..
  5. SEO-posicionament. Important saber quines paraules clau estan vinculades al nostre negoci i com aplicar-les al web, xarxes, newsletter, etc. Pots veure més detalls aquí.
  6. Eines i equip. Les eines són les plataformes, aplicacions o programes que t’ajuden a l’equip de màrqueting a fer millor la teva feina, sobretot a Internet, pots llegir més aquí. Imprescindible tenir clar amb quin equip comptem, sigui gran o petit, intern o extern, i definir molt bé les tasques de cadascú.
  7. Calendari anual. Doncs això, és molt important que tinguem clars els períodes de l’any, les campanyes, temporalitat del nostres productes o servies, dies destacats, vacances, etc. per avançar-nos i tenir-ho present alhora de crear contingut, preparar campanyes, etc. Cal tenir en compte que una campanya pot durar entre 1 setmana i 3 mesos, aproximadament, i la conformen una sèrie d’accions que tenen la seva pròpia planificació, i que estan destinades a uns objectius concrets de vendes, captació de leads (contactes), fer branding, etc.
  8. Guia d’estil i protocol de missatges o imputs. Cal definir l’estil de redactat i la imatge de la marca, com parlarà? Cóm serà l’estil de les imatges que usarem? D’altra banda cal tenir apunt algunes respostes per consultes que ens puguin plantejar els usuaris en xarxes socials o altres canals públics. 
  9. Protocol de crisis. També cal tenir apunt i definit un protocol per resoldre situacions crítiques quan algun usuari parla malament de la nostra empresa, servei, o bé fa comentaris comprometedors per a la nostra marca, etc.
 4.  PRESSUPOST I ROI 
  1. Pressupost per partides. També és imprescindible que tinguem un pressupost del departament de màrqueting i comunicació detallat per partides, on inclourem els RRHH, les eines de pagament que necessitem usar, pressupost per a fer campanyes a Google, xarxes socials, etc. compra d’imatges, realització de vídeo, contractació de serveis externalitzats, etc. Aquest post et pot ajudar a definir el pressupost en màrqueting i comunicació de la teva empresa.
  2. Retorn de la inversió. Aquesta és la part més concloent del Pla de Comunicació, com mesurarem el retorn de la inversió. Ho podem mesurar de diferents maners, comptant els ingressos o bé entenent que hi ha retorns que no necessàriament són en forma de diners, fer marca o guanyar seguidors, per exemple, no aporta un retorn directe de diners però sí que ens ajudarà en el futur a aconseguir-ho. Sigui com sigui, si volem fer el càlcul del retons de la inversió en diners, hi ha una fórmula que et pot ajudar a calcular el ROI:

ROI= (Benefici – Inversió) / Inversión *100

Un exemple per a veure-ho més clar:

Volem fer una inversió inicial en màrqueting de 10.000€ amb la que esperem traure un benefici de 35.000€.

35.000 – 10.000 / 10.000 = 34.9%

D’aquesta manera podem veure que el nostre ROI serà del 34,9%, és a dir que no només recuperarem la inversió feta sinó que ‘guanyarem’ 25.000€.

El Pla de comunicació és l’eina que farà que tot rutlli millor, estalviem costos en RRHH per haver d’improvisar, evitarem erros i ens estalviarà diners al poder planificar amb temps acords amb proveïdors externs, compra de marxandatge, contractació de publicitat a premsa, ràdio o TV, etc.

 

T’ha aportat alguna cosa interessant aquest article? Si és així, et proposo que el facis arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar o bé el comparteixis a les teves xarxes socials.

I si vols fer un cop d’ull als serveis de planificació i estratègia que treballem, entra aquí.

Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials  en aquesta mateixa xarxa, a InstagramTwitter Facebook.

 

 

Jimmi Romeu

Consultor en Màrqueting digital i vendes

Deixa un comentari