Actualment esteu veient 24 estratègies: màrqueting de participació

24 estratègies: màrqueting de participació

  • Autor de l'entrada:

Ras i curt, el màrqueting de participació és aquell en el que les marques aporten contingut i contribueixen a la conversa amb i entre el seu públic objectiu, al voltant de diversos temes, majoritàriament vinculats, com no, a la feina que la marca desenvolupa.

Això, que molts cops resulta obvi i fins i tot senzill, demana una implicació molt empàtica per part de l’empresa. Si bé fa algunes dècades les marques estàven acostumades a parlar unidireccionalment i a que l’audiència escoltés i prou, els canals digitals ofereixen a empreses i marques la possibilitat d’esdevenir interessants més enllà dels productes o serveis que ofereixen, més enllà de la qualitat i el preu o més enllà fins i tot dels seus propis valors.

Generar i participar en converses amb el públic objectiu de la teva marca suposa traslladar al món digital, aquelles converses que els agents comercials, els dependents de les botigues o les persones que atenen el públic fan a  diari: fer un desplegament d’empatia, amabilitat i devoció pel servei al públic. Aquest desplegaent molts cops costa de traslladar a Internet, potser per prejutjar-lo con un canal fred, impersonal i fins i tot dubtar de la seva eficàcia.

Justament aquí rau el perquè de tot plegat: hem de ser capaços, com a marca, de compensar la manca de relació física amb les persones amb grans dosi d’imaginació i, permeteu-me repetir-me, empatia desbodant ambcadascún dels targets que formen el meu públic objectiu.

El màrqueting de participació reclama una atenció constant al què diem com a marca però sobretot al feedback de la nostra audiència. Participar no és promoure un discurs, participar vol dir escoltar, conversar, opinar, recomanar i respectar l’opinió dels altres, i això coma  marca hem de saber fer-ho. El meu avi, el ‘iaiu’ Ramon, molts cops em deia: ‘Jaumet, has d’escoltar el doble del què parles’, doncs això…

Amb el màrqueting de participació, la nostra audiència ha de veure en la nostra marca, un interlocutor que aporta coses interessants per a la seva vida personal o pels interessos de la seva empresa, negoci organització, etc.

Alguns tips que et poden resultar útils:

  • Xarxes socials: Recorda que no cal estar present  a totes les xarxes pel simple fet de fer soroll, el teu PLA de comunicació ha de reflexar quine són les més idònies pel teu negoci. A les xarxes socials pots publicar contingut focalitzat en el màrqueting de participació, a més de contingut comercial, promocional, etc. Defineix quins pes ha de tenir cada tipus de contingut en funció dels interessos de la teva audiència i no oblidis la empatía.
  • Fòrums d’opinió, són espais on la gent, usuaris particulars o professionals, parlen i debaten sobre temes concrets, avaluar si al teu sector existeixen i si pot resultar interessant participar-ho és important per prendre la decisió de participar-hi o no.
  • Convida els participants en debats i converses a interactuar entre ells també, no hi ha millor debat, si és en positiu, que doscleitns parlant de la teva marca en presència teva.
  • Llançar nous temes de debat de manera frequent, molts cops això s’activa proposant preguntes concretes al final d’un article d’opinió, un post en una xarxa socials o una idea llançada en un fòrum d’opinió.
  • Aprofita converses i participacions en debat per posar exemples i redirigir als tertulians a llocs de la teva web que els ilustrin, això és trafic de molta qualitat encara que en aquell moment els usuaris no tinguin intenció de comprar-te.
  • Per poc que es pugui, mostreu que darrere la figura d’un o una community manager hi ha una persona amb nom de pila, sense faltar a la privacitat del teu equip, mira de transmetre que rere les paraules que es diuen en nom  de l’empresa o marca hi ha una persona que es diu Maria, Luís, Raquel…, això donarà credibilitat i proximitat a la teva marca.
  • Feu que els vostres seguidors, audiència, públic… se senti important i que els respecteu i agratiu les seves aportacions.

Si t’estàs plantejant aplicar seriosament estratègies màrqueting de participació a la teva empresa o marca, recorda l’empatia, aportar coses interessants i la generositat per davant de tot; les vendes i el negoci venen després de resultar interessants per a la teva audiència.

I compte, no totes les estratègies serveixen per a totes les marques o objectius. Si en voleu més pistes, o refrescar la memòria, no deixeu de llegir aquest post sobre la relació entre els objectius i les estratègies.

 

Si aquest post t’ha aportat alguna cosa útil fes-lo arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar, o el comparteix-lo a les teves xarxes social.

I si vols fer un cop d’ull als serveis de participació per a marques que treballem, entra aquí.

Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials  en aquesta mateixa xarxa, a InstagramTwitter i Facebook.

Jimmi Romeu

Consultor en Màrqueting digital i vendes

Deixa un comentari

INFORMACIÓ BÀSICA DE PROTECCIÓ DE DADES:
Responsable: ROMEU YUSTE, S.L
Finalitat del tractament: Fer un comentari
Legitimació del tractament: Consentiment de l'interessat
Conservació de les dades: Es conservaran mentre existeixi un interès mutu o durant el temps necessari per al compliment de les obligacions legals.
Destinataris: Prestadors de servei o col·laboradors.
Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: info@romeuprenafeta.com
Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.