Moltes marques disposen de personatges, mascotes o icones que poden suposar la principal eina per a captar l’atenció del públic, aconseguir reconeixement immediat de marca i, el més important, un vincle emocional entre possibles clients i la marca, de manera que el neuromàrqueting s’activa i fa de les seves: pot alterar les emocions i percepcions cap a una marca.
Hem de tenir en compte que el personatge, tant si perdura en el temps o és efímer, causarà una sensació en el nostre públic objectiu que hem de saber mesurar abans de posar-nos-hi.
També hem de saber que per iniciar el procés de creació d’un personatge de marca, a l’igual que en tant altres processos creatius, un bon punt de partida és disposar d’una gran pissarra en blanc, i de retoladors ben esmolats.
A la pissara podem arrencar per dibuixar el següent esquema:
- Objectius qualitatius del personatge:
- Volem aconseguir identitat de marca?
- Volem millorar la imatge de la marca?
- Volem aconseguir posicionament? (proximitat, simpatia, formalitat, alegria, lowcost, exclusivitat, glamur, irreverència, familiaritat, healthy lifestyle, duresa, joventut, maduresa, etc. etc….)
- Volem captar fans?
- Volem captar leads? (contactes)
- Volem provocar compra compulsiva?
- etc. etc….
- Targets: Cal definir el perfil dels diferents tipus de comprador (o consumidor final, o prescriptor) als que ens dirigirem:
- Edat.
- Sexe.
- Estil de vida que porta, ‘tribu’ a la que pertany, manera de vestir…
- Valors del públic al que ens dirigim. (proximitat, simpatia, formalitat, alegria, lowcost, exclusivitat, glamur, irreverència, familiaritat, healthy lifestyle, duresa, joventut, maduresa, etc. etc….).
- Necessitats que té i que li podem cobrir (Expl.: Qui va de vacances provablement necessita un banyador).
- Zona geogràfica.
- Nivell adquisitiu.
- Nivell cultural.
- Llocs o espais on els podem trobar i on els apel·lem (TV, Instagram, LinkedIn, ràdio, articles d’opinió, fòrums, fires, esdeveniments, etc. etc….)
- Són compradors, usuaris finals, prescriptors…? (una mare que compra un joguet pel seu fill és compradora, i el fill és l’usuari final; un influencer o un entrenador personal són prescriptors: ni compren ni usen però recomanen un producte, serveis o marca…).
- Empatia:
Un cop tenim clar quin és el públic objectiu al que ens dirigim (targets), caldrà fer un sobreesforç 🙂 per a ser empàtics amb ells, posar-nos al seu lloc i interioritzar la necessitat no coberta que tenen, i que nosaltres els podem cobrir: el nostre producte o servei, i el personatge, cal que vagin alineats, i que el personatge es vegi com un aliat del comprador, enlloc d’un ‘venedor’ de la marca.
Empatia: Aquest és un dels punts més màgics del procés creatiu, especialment alhora de crear un personatge: girar la mirada i posar el nostre públic objectiu al centre.
- Brainstorming:
Bombardeig d’idees fresques, sense filtre, i que cal fer en equip, d’aquesta manera es promouen les sinèrgies entre els participants i el broll d’idees. És important treballar-ho a la pissarra i que els participants coneguin els objectius i els targets.
Una de les definicions de brainstorming que més m’agraden és aquesta:
‘El brainstorming o pluja d’idees és un mètode d’intercanvi d’idees on els participants aporten idees sense ordre ni filtre. Aquestes idees es recullen primer sense avaluació ni censura, i després es valoren’.
Important en aquest punt:
- Donarem més valor a la quantitat que a la qualitat, de les idees aportades.
- Registrarem totes les idees.
- No criticarem ni discutirem sobre aportacions d’altres participants.
- Pensar amb originalitat i inspirar-se mútuament.
- Testar:
Es tracta de provar el personatge, amb un teaser o un tràiler de vídeo, un briefing amb il·lustracions, etc. i mostrar-lo a un grup de persones.
Per fer el test podem comptar amb dues vies:
- Amb una agència professional, que cerca perfils concrets del nostre interès (target), als que es recompensa i amb els que fa una mostra ‘acadèmica’ en format sondeig d’opinió.
- Amb els friends&family, és a dir comptar amb la gent de casa i els amics/coneguts.
En qualsevol cas és tracta de veure la reacció immediata dels testats i la seva opinió, per tal de veure si els personatge provoca les reaccions esperades o bé si cal polir o redirigir la proposta.
A partir d’aquí, toca definir el personatge i entrar en detall. Si volem que el personatge aparegui en vídeo caldrà preveure la producció d’un teaser, i que tingui en compte tots els detall.
Una recomanació: alhora de crear un personatge, és interessant dotar-lo de vida pròpia: té família?, viu sol?, on treballa?, té gos?, té molts amics?, etc. etc. Aquests detalls, encara que molts cops no es fan palesos per al públic al qui ens dirigim, ens ajuden molt alhora de prendre petites o grans decisions creatives, de diàlegs, storyboards, etc. sobre com actua, què diu, què transmet, etc.
Al final del post us deixo alguns dels personatges que, al llarg dels darrers anys, hem creat per a les marques Melón de Autor i Sandía Foodie:
Vols saber més?, pregunta’m, estaré encantat de donar-te un cop de mà, si puc. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a Instagram, Twitter i Facebook.
Si consideres l’opció de comptar amb un departament de màrqueting complert externalitzat o de suport al teu equip, pots contactar amb nosaltres des d’aquí. Una agència de màrqueting digital la formen un equip d’experts en diferents matèries estratègiques que poden aportar molt al teu projecte.
Som experts en estratègia online, transformació digital, gestió de xarxes socials, campanyes d’anuncis online, disseny gràfic, vídeo-marketing o web.