Actualment esteu veient Els mass media, la més tradicional de les 22 estratègies de màrqueting

Els mass media, la més tradicional de les 22 estratègies de màrqueting

  • Autor de l'entrada:

Una de les estratègies de màrqueting més antigues és la dels mass media, i van ser aquests canals els que van provocar el boom del màrqueting als anys 50 del segle passat. Ara, en plena era del màrqueting digital, els mass media segueixen tenint un protagonisme irrefutable.

Quan parlem de mass media ens referim als mitjans de masses, és a dir als de tota la vida: premsa, ràdio i televisió, tot i que internet, de manera genèrica, se la considera també un mitjà de masses, una altra cosa són, per exemple, les xarxes social, que són social media o mitjans de comunicació social.

I sí, els mass media continuen sent estratègies de màrqueting molt efectives, encara que molts cops resulta poc mesurable la seva repercussió ja que no podem analitzar, amb la mateixa fiabilitat que altres canals, dades molt importants en màrqueting com poden ser la quantitat de gent que ens ha vist o les vendes que ha provocat una acció, per exemple.

Tanmateix els mass media ajuden molt les marques a fer branding i a arribar a un públic molt ample i de manera simultània, alhora que, potser per ser mitjans de tota la vida, a generacions com la Silent (74-91 anys), Boomers (55-73 anys) i X (39-54 anys), els genera confiança, segurament perquè van (vam) néixer i créixer amb aquests mitjans com a omnipresents: “Una marca que surt a la tele ha de ser bona…” deia la meva iaia allà pels anys 80 🙂

Una de les característiques que li manquen als mass media és el fet de no poder tenir un feedback de part dels espectadors, oients o lectors, a no ser que es compti amb una estratègia vinculada a xarxes socials o Internet, que permeti la interacció amb l’audiència en forma de #hashtags en xarxes, codis QR’s, que portin a una pàgina web, vídeo, etc., o qualsevol altra crida a l’acció que traslladi l’audiència a un lloc on poder tenir aquesta interacció amb la marca.

Pel que fa la inversió, sembla que la inversió en mass media, a priori, sigui més alta que en social media o amb altres estratègies-canals, però tot és qüestió d’avaluar el ROI, o retorn de la inversió. Sortir a la tele, per exemple, no necessàriament ha de significar posar un anunci en prime time a TV3 o La Sexta; hi ha moltes maneres de fer-se visible en els mass media i que s’ajustin a les possibilitats de cada negoci, des de les principals cadenes fins a televisions locals que permeten arribar a un públic de més proximitat i amb inversions més ajustades a la realitat de cada empresa. Passa el mateix amb les emissores de ràdio o la premsa escrita, no importa tant el ‘tamany’sinó a qui s’arriba; això sí, és important que coneguem les audiències de cada mitja on volem publicitar-nos.

D’altra banda, a més de poder fer el típic anunci a la tele, la ràdio o la premsa, podem fer-nos visibles també patrocinant programes o seccions, fent-hi concursos o fent màrqueting de product placement, que ve a ser disposar algun producte de la vostra marca en un programa de televisió, sèrie, etc. de manera que sigui visible pels espectadors.

Tambè cal tenir en compte que les grans cadenes de televisió, ràdio o diaris, normalment tabè disposen de desconnexions o edicions locals, que potser s’adreçaran a públics més propers geogràficament i alhora el costa serà més baix, o molt més baix, depenent de la zona a la que us interessi arribar.

En resum, que en màrqueting, fer publicitat en mass media o mitjans massius pot resultar interessant i abastable per a pressupostos ajustats, sempre i quan s’avaluï bé la inversió i el seu retorn.

Us comparteixo un exemple d’empresa que, sense ser una gran multinacional, posiciona els seus productes i marques en mitjans massius, en aquest cas a Televisión Galega TVG i Radio Galega; es tracta de Progresmami, empresa productora i comercialitzadora de fruita que, amb les seves dues marques insígnia, Melón de Autor i Sandia Foodie, han estat cap de cartellera de la menta de la gent de Galícia aquest estiu, amb el patrocini de l’espai El Tiempo, a la televisió, i amb un concurs diari en el programa primetime de la ràdio gallega.

Melón de Autor Sandía Foodie. De Romeu Prenafeta.

Pots veure més vídeos de Melón de Autor i Sandía Foodie realitzats per la nostra agència aquí.

 

T’ha resultat útil aquest post? Si és així, et proposo que el facis arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar o el comparteixis als teus canals socials.

I si vols fer un cop d’ull als serveis de planificació i estratègia que treballem, entra aquí.

Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials  en aquesta mateixa xarxa, a InstagramTwitter Facebook.

Jimmi Romeu

Consultor en Màrqueting digital i vendes

Deixa un comentari

INFORMACIÓ BÀSICA DE PROTECCIÓ DE DADES:
Responsable: ROMEU YUSTE, S.L
Finalitat del tractament: Fer un comentari
Legitimació del tractament: Consentiment de l'interessat
Conservació de les dades: Es conservaran mentre existeixi un interès mutu o durant el temps necessari per al compliment de les obligacions legals.
Destinataris: Prestadors de servei o col·laboradors.
Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: info@romeuprenafeta.com
Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.