Analitzar les accions de màrqueting és, d’alguna manera, com demanar l’opinió dels comensals d’un bon dinar un cop aquest s’ha acabat. L’opinió franca dels qui han gaudit del menjar és cabdal per saber i entendre si tot ha sortit com estava previst o bé si, pel proper tiberi, caldrà rectificar de sal o deixar-ho maridar una estona més; en definitiva, redireccionar la cuina per a que el proper cop el resultat sigui més satisfactori.
En el món del màrqueting, com ens tants altres, passa el mateix: analitzar les accions dutes a terme després d’una bona planificació és una qüestió vital si cerquem assolir objectius.
En màrqueting hi ha 3 estadis molt importants a tenir en compte, avui parlem del 3é d’aquests punts:
- Planificar: fer un pla per a minimitzar errors, en aquest pla dibuixarem el full de ruta per assolir una sèrie d’objectius (vendre tants banyadors, contractar tantes subscripcions, captar tants nous clients…)
- Actuar: Dur a terme el pla tal com el teníem previst, é sa dir desplegar-lo i actuar.
- Analitzar: Un cop hem fet allò que estava planificat, o mentre ho estem fent, esbrinar si allò que vam planificar ens ha permès assolir els objectius que ens vam fixar. I, en qualsevol cas, entendre perquè el resultat ha estat millor o pitjor del previst.
Per descomptat tots 3 punts són vitals per a assolir objectius de màrqueting, els objectius de vendes, de captació de contactes (leads), seguidors, opinions, augment del tiquet mig de venda, etc.
El nostre màrqueting sota la lupa de les analítiques.
Perquè cal analitzar les accions de màrqueting?
Saber què passa després d’activar una campanya, o qualsevol acció de màrqueting, ens ajuda a millorar la propera vegada i, si cal, redireccionar la campanya en temps real per a millorar resultats immediats.
Aquest darrer punt, redireccionar una acció de màrqueting en funció dels resultats ontime, és més fàcil en màrqueting digital o accions online, que quan les accions o la campanya és offline. Bàsicament perquè el màrqueting digital (online) ens permet analitzar les dades en temps real, de manera que en poques hores es pot redireccionar una campanya, o directament aturar-la si la cosa no va bé.
Un exemple, si fem una campanya per a promocionar un centre de salut, podem utilitzar diverses estratègies un cop tinguem definits els objectius i el pressupost.
Algunes d’aquestes estratègies poden ser offline, per exemple, posar cartells en mupis del carrer, repartir flyers o fer anuncis a la ràdio. En aquest cas mesurar l’impacte o repercussió de la campanya no serà fàcil donat que no sabem quanta gent ha vist els mupis, quanta gent hi ha interactuat i ni molt menys quanta gent de la que ha vist els mupis ha acabat sent client del centre de salut. I el més important, si s’hagués de redireccionar la campanya o esmenar algun error de càlcul, haurem de tirar a la brossa els cartells dels mupis, els flyers i les falques de ràdio, i començar de nou, és a dir ens quedem sense marge de maniobra.
Unes altres d’aquestes estratègies poden ser online, per exemple, fer anuncis en xarxes socials, participar en fòrums d’opinió, enviar newsletters a la nostra base de dades, etc. En aquests casos, al cap de pocs minuts ja començarem a tenir un feedback de qui ens ha vist, qui ha interactuat amb la nostra campanya i fins i tot podrem saber, amb certa precisió, quanta de la gent que ha vist la nostra campanya, ha acabat sent client del centre de salut. La diferència rau principalment en la capacitat que ens dona Internet per poder analitzar ontime i amb molta precisió aquestes dades i, per descomptat, això ens permetrà, si cal, modificar la campanya o bé fer-hi petits ajustaments.
A mode de resum: Internet ens permet mesurar gairebé qualsevol dada i en temps real, això ens dona una capacitat grandiosa d’analitzar aquestes dades per tal de millorar en la propera ocasió, o fins i tot fer canvis amb rapidesa i adaptar les nostres accions de màrqueting per a millorar resultats. La màgia de les analítiques.
Eines per a mesurar accions de màrqueting a Internet:
Les xarxes socials disposen de plataformes analítiques per conèixer qui ens veu, quan ens veu, d’on és la gent que interactua o ens segueix, la seva edat i sexe, els seus gustos, a quines hores es connecta majoritàriament la nostra audiència, etc.
Google Analytics ens permet mesurar què està passant dins de la nostra web en temps real, qui ens visita, on viu, com ha arribat a la nostra web, quanta estona s’està a cada apartat, etc.
Gestors de newsletter com Mailrelay o Mailchimp, ens donen analítiques sobre qui ha rebut el nostre correu, qui l`ha obert o bé qui i on han clicat dins de les nostres newsletter, donant-nos una informació molt útil alhora de saber què interessa més, a quina hora és millor fer els enviaments i moltes altres dades útils.
Plataformes SEM com Google ADS ens donen dades molt detallades sobre el funcionament dels nostres anuncis en cercadors, en Apps. display, Youtube, etc.
Altres eines multicanal. El mercat ens ofereix una gran quantitat d’eines que serveixen per mesurar i fer analítiques multicanal, és a dir que des d’una única plataforma puc tenir connectats i en constant analítica diverses xarxes socials, campanyes d’anuncis en cercadors o xarxes socials, o Google my business. Algunes d’aquestes plataformes són:
Una part cabdal de les analítiques és que totes aquestes eines ens donen dades que nosaltres haurem de transformar en informació, é s adir saber-les interpretar per a que realment ens resultin útils.
T’ha resultat útil la lectura? Si és així, et proposo que el facis arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar o bé el comparteixis a les teves xarxes socials.
I si vols fer un cop d’ull als serveis de planificació i estratègia que treballem, entra aquí.
Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a Instagram, Twitter i Facebook.