Actualment esteu veient Fer un estudi de mercat en 6 passes

Fer un estudi de mercat en 6 passes

  • Autor de l'entrada:

Primer de tot potser que sortim de dubtes, un estudi de mercat és una investigació per analitzar la viabilitat de venda i econòmica d’un projecte, un producte o un servei.

Bàsicament ens serveix per a:

  • Identificar oportunitats de negoci.
  • Identificar els diferents segments i nínxols de mercat.
  • Conèixer el comportament de compra dels nostres possibles clients.
  • Conèixer bé la competència.
  • Mesurar com de gran és el mercat al que ens volem dirigir.
  • Avançar-nos a possibles reaccions de la competència.
  • Identificar punts calents que poden suposar un risc, sobretot si ve de fora (Amenaces).

L’estudi de mercat és una eina útil per a realitzar un pla de màrqueting, la viabilitat d’una idea, tenir informació que ens permeti millorar productes o serveis, o crear un pla de negoci.

1. On cerquem informació per a fer un estudi de mercat?

  • Internet: És el primer lloc on buscar informació, gratuïta i a l’abast de tothom.
    • Articles, informes de la situació d’un mercat o sector, estadístiques, dades, cens demogràfic, etc.
    • Associacions empresarials, organismes oficials, Cambres de Comerç, etc.
  • Webs de la competència: Visitar les seves webs, xarxes socials, campanyes que fan; d’aquí n’extraurem informació molt útil: productes o serveis que ofereixen, com els ofereixen, preus, condicions, descomptes, els seus punts forts i febles, el posicionament, etc. etc.
  •  Plataformes de pagament: Existeixen molts llocs on cercar informació sobre determinats sectors, paraules clau, qualitat de les webs dels teus competidors, etc. Plataformes que es poden contractar per un període curt de temps i a preus assequibles: Sistrix, Ahrefs, Moz, Semrush…
  • Revistes especialitzades del sector d’interès, on trobar notícies, articles i informes actualitzats de gran utilitat.
  • Fires sectorials, on posar-hi el nas per descobrir novetats, maneres de vendre, interès dels visitants, xerrades que ens ajudin a entendre millor el sector o mercat…
  • Know how, és a dir tota aquella informació que ja disposa l’empresa, història, comptabilitat, informes de vendes i campanyes realitzades anteriorment, etc.

2. Observació directa.

  • Recull dades de tràfic si la teva intenció és llogar un local comercial, un restaurant, etc. Quanta gent passa cada dia per davant, a quines hores, característiques (sexe, edat, estil, etc.)
  • Si ja disposes d’un establiment obert, observa la teva pròpia clientela, se senten satisfets, els falta atenció, es queixen sovint, tornen? També és important fer-te un mistery shopping: envia algú de confiança al teu negoci i que es faci passar per un possible client; surt satisfet? què es pot millorar?… i pren nota de tot, tot és important.

3. Enquestes i entrevistes.

  • Convoca entre 4 i 8 clients i presenta’ls les teves idees, nous productes o serveis, etc. demana’ls un feedback sincer, enregistrar la conversa serà molt útil. Compensa’ls amb un detall, val descompte, etc.
  • Fes una entrevista en profunditat amb algun expert del teu sector o fins i tot a un bon client, dediqueu temps a resoldre les preguntes que prèviament hauràs preparat. Si fas això, serà bo fer-ho amb 3 o 4 clients per separat.
  • Enquestes; tot i que porten més feina, n’extrauràs informació molt fiable. Pots utilitzar plantilles que ja existeixen i adaptar-les al teu negoci i necessitats. Per a que resultin fiables, hauries de treballar amb no menys de 40 o 50 persones, tot i que com més n’enquestis més fiable serà el resultat. Aquesta tasca la pot realitzar algú de dins l’empresa o bé contractar una empresa especialitzada.

4. La competència.

  • Observa com tracta la teva competència als seus clients, entra a un local seu i estiguis atent, també a les seves xarxes socials, fòrums d’opinió, etc.
  • Vigila les xarxes socials, la web i totes les plataformes online de la teva competència.
  • Para compte en què estan fent bé i en què creus que s’equivoquen els teus competidors.
  • Com creus que reaccionaran a les teves accions, campanyes, nous productes?
  • Observa com es comporten els clients de la teva competència, tant si tenen botiga física o comunitat online: com són, de quines edats, sexe, etc.
  • Quin nínxols de mercat cobreixen els teus competidors? Coincidiu, o teniu punts diferenciadors?
  • Quins són els líders del teus sector?
  • Fes una llista de punts fort i febles dels teus competidors, i compara’ls amb els teus, segur que et sorprèn alguna dada.

5. El target, o perfil dels teus clients.

És molt important definir els diferents perfils de clients que té o esperes que tingui el teu negoci, segmenta’ls per edat, costums, sexe, zona geogràfica, hàbits de compra, etc. etc. Com més puguis segmentar el teu públic objectiu per grups, més fàcil et resultarà empatitzar amb cadascun d’ells i fer que el teu producte o servei sigui més atractiu: empatitzar és la clau d’una bona venda, posar-te a la pell dels teus diferents públics t’ajudarà a adaptar millor el que els ofereixes i, sobretot, a comunicar-te millor i amb més eficàcia.

És important que defineixis el teu client ideal en cada franja d’edat, producte o servei que consumeix, etc.

6. Anàlisi DAFO.

Simplificant, un DAFO és un anàlisi de pros i contres que ens venen des de dins, i també des de fora. El DAFO ens serveix per contrastar tota la informació recollida en l’estudi de mercat.

Anem a pams, DAFO significa Debilitats (internes), Amenaces (externes), Fortaleses (internes) i Oportunitats (externes).

Debilitats que té la nostra empresa i que hem d’anotar en un exercici de franquesa profunda, ser realistes. Per posar un exemple, si volem obrir un restaurant i no tenim cuiner, el fet de no disposar de cuiner, per descomptat, és una debilitat.

Amenaces que ens venen de fora i que hem de tenir en compte, per exemple, que davant del nostre futur restaurant volen construir un restaurant de característiques similars al nostre.

Fortaleses que tenim i que resultaran importants pel nostre negoci, com, per exemple, que tenim molts anys d’experiència en el món de la restauració, amb èxits contrastats.

Oportunitats que ens venen de fora, no depenen de nosaltres, però ens afavoreixen en el nostre projecte, un exemple clar seria si davant del nostre futur restaurant s’obre un edifici d’oficines, és a dir, un edifici que estarà ple de possibles futurs clients.

Personalment penso que un DAFO caldria fer-lo cada cop que hem de prendre una decisió important a la nostra vida :). Per descomptat quan realitzem un estudi de mercat és imprescindible un bon DAFO que reculli tota la informació prèviament analitzada.

Quan disposem de tota la informació esmentada al llarg de l’article, i realitzem el DAFO, apareix la màgia:  resulta sorprenent la nitidesa amb la que es veu el mapa del teu mercat, una visió que ens permet confeccionar un pla de màrqueting, un business plan, reconèixer oportunitats de negoci etc.

Un estudi de mercat és una eina imprescindible en el món del màrqueting.

Aquesta és una feina que la podeu fer vosaltres o bé encarregar-la a una agència, i com a punt de partida us recomano fer-la pel vostre compte, serà una manera més directa i personal de conèixer el vostre mercat, i ja ens demanareu ajuda, si és necessari 🙂

T’ha resultat útil la lectura? Si és així, et proposo que el facis arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar o bé el comparteixis a les teves xarxes socials.

I si vols fer un cop d’ull als serveis de planificació i estratègia que treballem, entra aquí.

Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials  en aquesta mateixa xarxa, a InstagramTwitter Facebook.

 

Jimmi Romeu

Consultor en Màrqueting digital i vendes

Deixa un comentari

INFORMACIÓ BÀSICA DE PROTECCIÓ DE DADES:
Responsable: ROMEU YUSTE, S.L
Finalitat del tractament: Fer un comentari
Legitimació del tractament: Consentiment de l'interessat
Conservació de les dades: Es conservaran mentre existeixi un interès mutu o durant el temps necessari per al compliment de les obligacions legals.
Destinataris: Prestadors de servei o col·laboradors.
Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: info@romeuprenafeta.com
Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.