Actualment esteu veient Ús d’imatge i els drets d’autor

Ús d’imatge i els drets d’autor

  • Autor de l'entrada:

Un factor molt important a l’hora de comunicar la nostra marca, són les fotografies que l’acompanyen. Pel que s’ha de tenir cura de les imatges que utilitzem, ja que aquestes faran que la nostra marca sigui més o menys atractiva per als usuaris i possibles clients. Doncs, podem fer servir fotografies de bancs d’imatges o organitzar una pròpia sessió de fotos, tal com explica la Meri aquí. Si decideixes fer servir fotografies d’Internet, és essencial tenir en compte els drets d’autor d’aquestes.

A Internet, és molt habitual topar-nos amb llocs web o perfils de xarxes socials que publiquen fotografies descarregades de la biblioteca de Google o bé copiades d’altres pàgines, sense tenir en compte els termes legals i conèixer els drets d’autor d’aquestes. Però, que són els drets d’autor?

Els drets d’autor són el conjunt de normes jurídiques que garanteixen la propietat intel·lectual que la legislació atorga al creador d’una obra de qualsevol mena. Podem trobar tres casos principals: vigència de copyright, imatges de domini públic i Creative Commons.

Vigència del copyright:
Cal destacar que els drets d’autor es generen automàticament, és a dir, no es necessita cap inscripció en un registre, sinó que neixen amb la creació de l’obra. El copyright disposa d’una variant molt relacionada: el Copyleft. Aquest és un tipus de dret d’autor que permet l’alteració d’una obra i la lliure distribució de les seves còpies, però que també garanteix els mateixos drets lliures per a les versions modificades. Es poden utilitzar d’acord amb les condicions que l’autor sol·licita com reconeixement o enllaç.

Imatges de domini públic:
En el moment que les creacions acaben el seu període de protecció atorgada pels drets d’autor, les obres queden a les mans del domini públic. En aquest moment, poden ser fetes servir sense permís, però sense oblidar que en copiar-les, editar-les o adaptar-les es crea una obra derivada que estarà protegida.

Llicencia Creative Commons (CC)
Aquestes llicències es van publicar el 2002 per Creative Commons, una corporació sense ànim de lucre formada el 2001 als Estats Units. La finalitat és que autors i creadors puguin compartir voluntàriament les seves obres amb eines lliures, però mantenint certs drets en funció de la llicència escollida. Existeixen fins a 7 tipus diferents de llicències: CC BY, CC BY SA, CC BY ND, CC BY NC, CC BY NC-SA, CC BY NC-ND.

Doncs, quines fotos pots utilitzar lliurement segons els seus drets d’autor o la llicència Creative Commons?

Si no vols preocupar-te de si faràs un ús comercial o transformar una imatge original, has de limitar-te a utilitzar contingut visual d’obres de domini públic o amb CC0 o CC (by). En l’últim cas, recorda sempre reconèixer la font i l’autoria. Si no, pots dirigir-te a llocs web on venen imatges i adquirir el dret d’ús de les fotografies o arxius en les condicions establertes.

T’ha resultat útil aquest post? Si és així, no dubtis en compartir-ho amb qui creguis que li pot semblar interessant. Per a saber més o si et surten dubtes, comenta-m’ho, estaré encantada de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a Instagram, Twitter i Facebook.

Deixa un comentari