Les ADS o anuncis a Internet. 22 estratègies de màrqueting

Les ADS o anuncis a Internet. 22 estratègies de màrqueting

Dintre de les #22estratègies de màrqueting que treballem a la nostra agència i a la majoria d’agències i departaments de màrqueting, una de les més destacades en l’era digital en la que estem immersos és sens dubte la de les ADS, abreviatura de l’anglès advertising (publicitat), referint-se a la publicitat a Internet. Més polidament parlem d’online advetising.

Aquesta publicitat, que ens trobem a la xarxa contínuament, té un alt grau d’eficiència si es treballa, com tot, amb una bona planificació i s’acompanya d’altres estratègies complementàries que la converteixen, si ho sabem fer, en una autèntica màquina de d’eficàcia publicitària.

En termes generals, un dels grans avantatges que ens permet Internet és que treballa a base d’algoritme, és a dir que en el cas de la publicitat, ens permet segmentar fins a límits sorprenents a qui ens dirigim. Això vol dir que més que mai paga la pena utilitzar grans dosis d’empatia:

Si podem definir el públic al que arriba la nostra publicitat, l’edat, el sexe, la localització, els horaris que té… si coneixem els seus gustos, costums, preferències… posar-nos al seu lloc i utilitzar el llenguatge, els colors, la música o els dissenys més adequats, és només qüestió d’empatia i pràctica (prova-error) que la nostra publicitat funcioni.

Fent una comparativa banal, segurament és extremadament més fàcil vendre bufandes del Barça al Camp Nou que al Santiago Bernabeu, i ho diu un que no hi entén de futbol, però és qüestió de sentit comú.

Totes les plataformes que utilitzem per a fer ADS disposen d’eines que ens permeten ‘jugar’ amb l’algoritme i filar prim alhora de decidir a qui li farem arribar els nostres anuncis.

On podem fer publicitat a Internet? Diria que gairebé a tot arreu.

Tret dels webs privades, Internet està ple de suports disposats a allotjar el nostre anunci, ara bé, no ens cal anar porta per porta cercant aquests llocs i intentant negociar amb cadascun d’ells per a que ens posin el nostre bàner*.

Per això existeixen plataformes que es preocupen de fer d’intermediaris; també tenim els grans propietaris del món online: les xarxes socials i els cercadors, que tracten directament amb els anunciants per cedir espais publicitaris a les seves plataformes i que alhora fan també d’intermediaris.

Avui ens centrem en aquests darrers: xarxes socials i cercadors, ja que són els qui s’enduen la major part del pastís.

Social ADS i Google ADS, els llocs on va a parar el 70% de la publicitat a Internet.

D’una banda parlem de Social ADS (SADS) quan parlem de fer publicitat en xarxes socials, i parlem de Google ADS (GADS) quan parlem de fer publicitat en el gegant dels cercadors.

Podem fer publicitat en altres cercadors? Sí, per descomptat, però avui no en parlarem ja que són residuals a Europa, i al món. Google s’endú el 81% de les cerques de tot el planeta, i el segon classificat és el cercador xinés Baidu, amb un 12,11 %. Tret de casos o anuncis dirigits a mercats molt concrets, el cercador per definició on publicitar-nos és sens dubte Google.

Així doncs, on és millor publicitar-se? Tot depèn de l’objectiu, el nínxol de mercat i el target al que ens dirigim, bàsicament, i miraré d’il·lustrar-ho amb un exemple, abans però cal destacar una gran diferència de l’actitud del públic alhora de reaccionar davant del nostre anunci:

Google ADS: el públic a Google serà pro-actiu ja que està cercant justament un producte o servei com el nostre en aquell moment, vol dir que està esperant rebre imputs publicitaris sobre el tema.

Social ADS: el públic en xarxes socials serà reactiu ja que 1 segon abans de veure’ns no estava pensant en un producte o servei com el nostre, tot i així, si sabem fer bé la nostra publicitat i focalitzar-la en el públic adequat, aquest públic reaccionarà positivament davant del nostre anunci.

L’exemple: Tenim un negoci de paraigües.

Objectiu: vendre paraigües

Nínxol de mercat: Ras i curt, cobrim la necessitat de la gent que quan plou no es vol mullar, i no té aquesta necessitat coberta.

Target: Podem triar-ne molts, depèn dels models de paraigües que tinguem: home, dona, jove, infants, seriosos, divertits, a la moda…

Si fem la campanya d’anuncis unes setmanes  o dies abans de la temporada de pluges serà bo fer-la en xarxes socials donat que la gent no està pensant en comprar-se un paraigües però quan el veu recorda que en breu potser el necessitarà: pot reaccionar positivament davant del nostre anunci i clicar, és a dir que haurem acomplert el primer pas de tot anunci a Internet: captar l’atenció del públic i dur-lo al nostre web, botiga online, etc.

Si fem la campanya d’anuncis el dia abans de que plogui o el mateix dia que plou, serà bo fer l’anunci a Google donat que hi haurà públic que el sorprendrà l’aigua sense paraigües i veurà la necessitat de resoldre-ho ràpidament entrant a Internet i veien si n’aconsegueix un en unes hores a través d’una botiga online o bé localitzant una botiga geoposicionada molt a prop d’on es troba.

Per descomptat és només un exemple però que pot servir per il·lustrar què passa pel cap d’un marqueter alhora de planificar una campanya d’anuncis a Internet.

A partir d’aquí caldrà il·lustrar-nos de com funcionen les plataformes per a fer anuncis, en aquest sentit us deixo alguns noms i enllaços per anar directe al gra:

Instagram i Facebook. Els anuncis es gestionen des de la plataforma Bussines manager de Facebook, tant senzill com donar-se d’alta, tot i que per saber-la usar cal algunes hores de tutorials i molta pràctica, però a l’abast de tothom.

Twitter. Podràs fer les teves campanyes des de Twitter ADS, cal disposar d’un perfil a Twitter, és clar.

LinkedIn. Una interessant xarxa on publicitar-se molt segmentadament des del seu Business Solutions.

Pinterest. Molt útil si el teu és l’interiorisme, les plantes ornamentals o la moda i et dirigeixes a un perfil de dona independent, segura i d’àmbit urbà. Entra a la seva plataforma Pinterest Anuncios.

Google. Si el que vols és crear anuncis a Google i el seu entorn: Gmail, Youtube, etc. i tens un compte de gmail, doncs ja tens compte de Google ADS i només et caldrà activar-lo des d’aquí.

 

Un darrer apunt, el món de les ADS a Internet és  molt abast, gairebé infinit i cada dia es mou, evoluciona i aporta noves solucions, tot i així, com he comentat, és a l’abast de tothom i si t’agrada et pot arribar a apassionar i descobrir la màgia que té. Et convido a posar-hi el nas i, si el que vols és disposar d’un equip professional que faci aquesta feina, sens dubte a casa nostra hi tenim un timbre a la porta per si et convé res. Pots saber-ne més aquí.

 

 

* Bàner, de l’anglès banner, banderola publicitària. Espai publicitari de petites dimensions comparable a un anunci al diari, però digital i que ens permet dur l’usuari a un lloc web en clicar-lo.

Jimmi Romeu

Consultor en Màrqueting digital i vendes

Deixa un comentari