Actualment esteu veient Com elaborar un bon guió tècnic per als teus vídeos

Com elaborar un bon guió tècnic per als teus vídeos

  • Autor de l'entrada:

Com elaborar un bon guió tècnic per als teus vídeos 

 

Sobre el guió tècnic no hi ha cap model arquetípic que ens digui com s’ha d’estructurar, per norma general cada productora elabora un model depenent de les necessitats del projecte en qüestió i de les seves preferències. No obstant això, encara que el format pugui ser variable, el realment important és que inclogui tota la informació i indicacions rellevants per a realitzar la feina.  

 

Un guió tècnic audiovisual ens ha de servir per a saber i tenir clars tots els plans que s’ha de gravar i com i, per norma general, és elaborat pel director del projecte. Encara que, com ja hom comentat, no hi ha una sola forma d’elaborar un guió tècnic, els elements que no hi poden faltar són 

  • Una segmentació de l’obra en seqüències i escenes, amb anotacions específiques que facin referència a la il·luminació, l’atrezzo, el maquillatge o qualsevol altre element important que sigui necessari per a construir una ambientació adequada.  
  • Una identificació numerada de cada pla, donant detalls de la ubicació (interior o exterior, dia o nit).  
  • Especificacions sobre la posició de la càmera, el tipus d’objectiu que s’ha d’utilitzar i com serà l’enquadrament del pla.  
  • Una descripció sintètica de l’acció. 
  • Una descripció de la banda sonora, incloent-hi diàlegs, efectes de so, música, etc.  

 

Hi ha produccions que per la seva complexitat a part del guió tècnic, també requereixen que les indicacions que vagin acompanyades d’uns dibuixos esquemàtics de cada pla. Aquest suport visual és el que coneixem com storyboard, el qual, juntament amb el guió tècnic, facilita la feina de l’equip.  

 

Tant el guió tècnic com l’storyboarssón dos elements fonamentals per a l’elaboració de qualsevol projecte i molt necessaris per a la preproducció o producció. Aquests documents fan més eficient el procés de producció, eviten errors i, encara que sempre ha de quedar lloc per a la improvisació, ens donen les pautes necessàries per a poder anar per feina i no perdre el temps que al cap i a la fi perdre el temps es pot traduir amb perdre diners. 

Jordi Morros

Content & Ads Manager

Deixa un comentari