Actualment esteu veient 5 passos per fer una anàlisi de la competència

5 passos per fer una anàlisi de la competència

  • Autor de l'entrada:

Avui en dia tot tipus de negoci té competència i estem en un món on hi ha molta competitivitat, és per això que com més coneguem els nostres competidors, els analitzem, sabem què fan i quines estratègies poden dur a terme, més preparats estarem nosaltres per estar a primera línia. Una anàlisi de la competència és bàsica i essencial per saber com estem i per comparar-nos amb la resta. Identificar els competidors, veure què fan i avaluar les seves estratègies ens permetrà comparar amb el nostre DAFO (podeu consultar com es fa aquí) les fortaleses i debilitats que tenim, i el més important saber quines oportunitats tenim per aprofitar-les correctament. Així com, aquest estudi ens permetrà saber si el nostre producte o servei destaca sobre la resta i és únic o veure si té les mateixes característiques que la resta que estan al mercat.

Com podem fer un estudi o una anàlisi de la competència:

1- Identificar la competència:

Abans de res, cal fer un treball de camp en identificar la competència, i per això cal tenir en compte el públic al qual ens dirigim (local, nacional o internacional). Cal fer una selecció d’aquelles empreses del sector que es dediquin al mateix que estem fent nosaltres i que es dirigeixin més o menys al mateix target que ho fem nosaltres. Quan tinguem el llistat d’aquestes podrem començar el nostre anàlisis de la competència.

 

2- Escolta activa:

Quan es tracta de saber quina és l’opinió d’alguna cosa, només ens cal parar l’orella, captar i analitzar què diuen els clients. Avui en dia i amb les xarxes socials, és molt fàcil analitzar què diuen els clients de qualsevol tipus de producte o servei d’una marca que tingui identitat digital. A més d’escoltar què diuen arreu, també els podem preguntar als nostres nous clients quina empresa o producte utilitzaven abans i per què han canviat ara. Tanmateix, es recomana fer el mateix quan es perd un client: intentar saber a quina empresa va o quin producte ha preferit i per què.

Aquest punt és essencial, un dels millors i el més barat a nivell de recopilar informació per a fer la nostra anàlisi de la competència. A més, ens permet tenir una idea molt clara de què oferim nosaltres i què ofereixen els nostres competidors.

 

3- Anàlisi del producte o servei de la competència:

Ara que ja sabem qui és la nostra competència i hem tingut en compte l’opinió dels clients, cal fer una anàlisi de la competència, amb més profunditat, de les característiques, valors i serveis d’aquestes: Quins són els seus valors? Com presenten els seus productes/serveis? Com funcionen els seus productes/serveis? Quina és la seva eficàcia? Si es comuniquen de forma fàcil i entenedora? … És fonamental que intentem analitzar totes les àrees possibles; comunicació, màrqueting, ús del producte/servei i resposta de l’empresa.

 

4- Esbrina la seva estratègia

Un cop tenim tot lo que ens ve de fora, cal endinsar-nos en les empreses per ampliar la nostra anàlisi de la competència i per saber una mica més sobre elles: d’on són, quina és la seva història i trajectòria, quina és la forma de treballar i els coneixements o productes que tenen, així com intentar esbrinar la seva eficàcia.

 

5- Escolta passiva

Un aspecte molt important també és l’escolta passiva, què podem trobar de la nostra competència als mitjans, a les xarxes socials o en blogs? Cal analitzar com treballen, com llancen els seus productes o serveis nous, si saben treballar amb altres empreses o no, si són més de treballar en secret o en obert… qualsevol tipus d’informació pot ser molt important per a completar la nostra anàlisi de la competència.

 

Amb tota aquesta informació, que tindríem després de realitzar els cinc passos, podríem dir que estem preparats per afrontar la nostra competència, estratègicament parlant, i això ens permetrà muscular les nostres fortaleses i intentar minorar les debilitats. Realitzar un estudi o anàlisi de la competència cal fer-ho de forma regular, així doncs es recomana controlar els nostres competidors, un cop identificats, i que els anem seguint per saber què fan; això ens farà estar alerta i al dia en el mercat.

Creus que un estudi de la competència és útil o no cal fer-lo? Si l’has fet, comenta’ns en què t’ha ajudat o on has trobat més dificultats per fer-lo, i et podrem ajudar. O, si simplement si t’ha agradat com ho hem explicat, comparteix. Compartir és de savis 😉

Vols estar al dia de totes les nostres novetats? Pots seguir-nos a les nostres xarxes socials: LinkedinInstagram, Twitter  i Facebook.

Irene Yuste

Directora de projectes

Deixa un comentari

INFORMACIÓ BÀSICA DE PROTECCIÓ DE DADES:
Responsable: ROMEU YUSTE, S.L
Finalitat del tractament: Fer un comentari
Legitimació del tractament: Consentiment de l'interessat
Conservació de les dades: Es conservaran mentre existeixi un interès mutu o durant el temps necessari per al compliment de les obligacions legals.
Destinataris: Prestadors de servei o col·laboradors.
Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: info@romeuprenafeta.com
Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.