24 estratègies: Neuromàrqueting

24 estratègies: Neuromàrqueting

  • Post author:

 

Hi ha alguna manera d’estudiar els efectes del màrqueting en el cervell humà? 

Article redactat per Marta Rubió i jimmi Romeu.

Si, parlem del neuromàrqueting, que consisteix en l’aplicació de tècniques neurocientífiques amb la intenció de preveure el comportament dels consumidors davant estímuls comunicatius. Això permet les marques i marqueters, focalitzar campanyes i missatges adreçats a millorar resultats de vendes. 

El neuromàrqueting utilitza mesuraments biomètrics com l’activitat del cervell, el ritme cardíac, la resposta galvànica de la pell, entre d’altres, per tal d’obtenir dades dels consumidors que ens ajudin a dibuixar perfils d’usuari sota determinats estímuls. 

La tècnica en qüestió permet minimitzar els errors alhora de fer càlculs, i avaluar les reaccions dels consumidors davant els estímuls mostrats amb molta precisió, contràriament al que succeeix amb altres tècniques que avaluen reaccions del públic objectiu.

Abans d’aquestes noves tècniques de màrqueting ens trobàvem amb el handicap que ens havíem de basar en una informació que no era del tot encertada doncs, a nivell de preferències del consumidor, mai es podia saber amb certesa si l’estratègia de màrqueting que s’aplicava era la correcta. 

Gràcies a la neurociència també podem esbrinar l’atenció que els consumidors analitzats posen en un anunci segon a segon, així doncs, els creatius publicitaris podem prendre decisions sobre quins plans conservar i quins canviar i si considerem que s’ha d’afegir seqüències noves.  

Dins d’aquest extens món podem trobar professionals del màrqueting que basen les seves investigacions cerebrals sobre els consumidors per tal d’assessorar empreses en la creació de contingut, en la creació de campanyes publicitàries i en el disseny del producte, marca, logo, etc.. També pren part la psicologia aplicada al màrqueting i la repercussió que ha tingut en el sector.  

Que és el que es vol aconseguir? 

Que el cervell dipositi tota la seva atenció a nivell neuronal, racional, emocional i instintiu.  

Dependrà de diferents factors: 

El grau amb el que la marca complagui els nivells del cervell. 

L’afinitat que es tingui amb la marca. 

                     Les ganes que tingui el consumidor  alhora d’adquirir aquell producte. 

 Reforçar l’experiència del consumidor: 

El nostre cervell utilitza inconscientment els hàbits de compra, l’experiència i algunes pistes emocionals per decidir sobre una marca.

A nivell empresarial s’ha d’aconseguir influir en aquesta experiència i en la percepció  que el consumidor té d’un producte o servei determinat. 

Crear vincles emocionals amb la marca: 

El que es busca és que el consumidor apreciï la nostra marca creant un vincle amb ella que permetrà augmentar les vendes, i que el sentit emocional sigui determinant per tal de dur a terme la compra.  

Tecnologies que s’utilitzen en el camp del neuromàrqueting: 

  • Ressonància Magnètica Funcional (FMRI), una tecnologia que monitoritza les funcions fisiològiques dels consumidors, és una de les variants més costoses, però que dona els resultats més fiables.  
  • Encefalografia (EEG), aquesta mesura els canvis elèctrics que produeix el nostre  cervell, és una tècnica barata i accessible i amb pocs riscs cap a les persones estudiades.  
  • Tomografia (PET), monitoritza les funcions fisiològiques, com les alteracions de l’activitat cerebral. 

El que es vol demostrar a través del neuromàrqueting és que les decisions dels consumidors van relacionades amb sensacions que trobem vinculades als estímuls exteriors, i que aquests s’activen al moment de consumir.

Podem dir doncs, que el neuromàrqueting passa a explicar-nos com funciona el nostre ‘comportament de màrqueting’ estudiant els nostres estímuls i, en comparació amb altres mètodes tradicionals de màrqueting, aquest mètode ofereix la possibilitat de censurar els nostres pensaments inconscients.

Ha trobat interessant el món del neuromàrqueting? Creus que es pot aplicar al vostre projecte? Segur que donant-hi alguns tombs arribareu a una bona conclusió de si el podrieu aplicar a les vostres estratègies de màrqueting.

Per a saber més o si et surten dubtes, comenta-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de **LinkedIn** i seguir els nostres canals socials  en aquesta mateixa xarxa, a **Instagram, Twitter i Facebook**. 

Jimmi Romeu

Consultor en Màrqueting digital i vendes

Deixa un comentari