Quan parlem de planificació sí o sí parlem de calendari. Planificar vol dir preveure, anticipar-se i, en definitiva, reduir els riscos d’errors.
En un pla de comunicació o de màrqueting podem diferenciar 7 parts essencials:
- Conceptualització, que defineix la nostra empresa o marca de manera sintetitzada però explícita: Missió, visió i valors.
- Entorn, que estudia la competència, les oportunitats i amenaces, i els targets.
- Els objectius, que ens indiquen els reptes que tenim al llarg de l’any.
- L’estratègia, conseqüència directa dels objectius: Cada objectiu requereix una o diverses estratègies.
- L’operativa o pla d’acció, que explica el què, qui, com i quan de les accions de màrqueting que es desenvoluparan.
- El calendari anual.
- El pressupost. Que marca la inversió a fer en màrqueting per assolir els objectius.
En dos d’aquests apartats hi posem un calendari, i tots dos calendaris ens descriuen coses diferents:
Calendari editorial, que s’inclou en l’apartat de l’operativa, i que detalla quin tipus de contingut es publicarà setmanalment o mensualment. Per exemple, si cada dimarts publiquem un post al blog i després el repliquem a les xarxes socials, és al calendari editorial on es plasmarà. O bé si cada diumenge compartim en xarxes socials una publicació sobre un tema concret, o els dimarts publiquem un vídeo.
En definitiva, el calendari editorial ens parla del tipus de contingut que setmanalment publiquem de manera més o menys fixa durant tot l’any Això ajuda la persona que fa de community manager a estructurar-se la setmana (o el mes) de manera senzilla i fàcil de recordar, molt millor que si fem publicacions caòtiques a tort i a dret sense massa ordre. D’altra banda, mantenir un cert ordre o pauta alhora de decidir el tipus de contingut que es publica en xarxes socials, blog, newsletter, etc.
Mantenir cert ordre i periodicitat en les publicacions de la nostra marca, també ajuda a fer-nos més propers a la nostra audiència en permetre que els usuaris, o els més fidels, incorporin certs hàbits respecte al nostra marca que els fidelitza com a seguidors d’aquesta, i provablement també com a clients. Tot i aixì, sempre eés recomanable mantenir un cert punt d’improvisació en determinades publicacions, com per exemple stories o publicacions on time enmig d’un esdeveniment, una fira, congrés, etc.
Calendari anual, on reflectirem tots els mesos de l’any i on s’especifica les temporades, esdeveniments, campanyes concretes de temporada (o no), i fins i tot els dies especials com el dia del Càncer de mama, dia mundial dels somriures, etc. Aquest calendari és el que ens ha de servir per a fer previsions amb prou temps, i, sabent que el mes de març, per exemple, hem d’assistir a una fira com expositors, preparar tot el material i la difusió amb setmanes o mesos d’antelació.
Simple però efectiu, disposar del calendari editorial per tenir clar què hem de fer cada dia de la setmana, i calendari anual per tenir ben plasmades les campanyes i accions de màrqueting a curt, mig i llarg termini.
En qualsevol cas i per a qualsevol empresa o marca, resulta imperatiu fer un seguiment curós del calendari, sobretot de l’anual, ja que és aquest el que al llarg de l’any va canviant i oscil·lant en funció de campanyes, temporalitat, esdeveniments, etc.
T’ha aportat alguna cosa interessant aquest post sobre els calendaris dins del pla de comunicació? Creus que es pot aplicar al vostre projecte? Segurament sí, i si ñés així no deixis d’incorporar-ho a la planificació del 2022, que ja està aquí.
Per a saber més o si et surten dubtes, comenta-ho, m’agradarà respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de **LinkedIn** i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a **Instagram, Twitter i Facebook**.