Si la setmana passada parlaven en aquest post sobre la importància de les analítiques en màrqueting digital, avui ens centrem en una eina excel·lent per analitzar la nostra web; saber què hi passa, qui hi passa, quan ho fa i des d’on, entre moltes altres dades interessants.
Per això avui explico molt senzillament què és Google Analytics i com el podem utilitzar sense perdre’ns en les dades.
Google Analytics és un servei gratuït d’estadístiques de llocs web. Entre altres, ofereix informació de màrqueting que ens ajudarà a millorar les nostres accions; des de la millora de la pròpia pàgina web fins a l’optimització de la gestió que fem de les xarxes socials, l’enfoc de les campanyes, etc. etc.
Google Analytics és un gran compendi de dades al voltant de la nostra web, que hem de saber interpretar i convertir en informació útil pel màrqueting de la nostra empresa o marca. Analitzar per poder millorar en molts aspectes.
Per simplificar l’explicació del seu funcionament i que s’entengui, anem per feina. Cal que us cereeu un compte de Google Analytics (GA) amb un correu de Gmail; entreu aquí i accediu al compte amb el vostre Gmail i password. Un cop dins, i emplenades les dades que us demana, ja podreu generar el codi que, posteriorment, haureu de posar a la vostra web. Aquesta part la podeu fer vosaltres, si teniu nocions i el gestor de contingut de la vostra web que us ho permeti de manera fàcil; l’alternativa més sensata, a vegades, és donar-li el codi a qui us gestiona la web, per a que el posi allà on toca, i correctament.
A partir d’aquí Google Analytics començarà a llegir tot el què passa a la vostra web i us abocarà dades que, en cas que us agradi l’analítica o teniu curiositat pel comportament dels usuaris, us resultarà molt interessant, gratificant i útil, si aneu aplicant al vostre màrqueting les millores i redireccions que Google Analytics us ajuda a visualitzar. D’això últim en podem parlar en un altre post, si voleu.
Les primeres passes per a crear un compte:
Aquí tingueu en compte que Google sempre està en fase Beta, i va incorporant petits canvis que fan que no tot estigui sempre al mateix lloc.
1. Accedir a Google Analytics
2. Configuració compte
Posareu el mon del compte, per exemple el nom de l’empresa.
De les 3 opcions de compartir dades amb Google, recomano marcar ‘Comparatives‘ i ‘Assistència tècnica‘
3. Configuració de la propietat
Aquí us trobareu i fareu el següent:
- Emplenareu les dades que us demanen, escollint les més adients al vostre negoci o marca.
- Premem el botó de crear i avanceu.
- Accepteu els termes i condicions. Per descomptat recomano llegir-los 🙂
- I finalment ‘Le meves comunicacions per correu electrònic’. Aquí sempre dic que no, però cadascú que triï; aquí acceptes o no que Google t’envií publicitats, novetats, etc.
4. Finalment ja sou dins del vostre compte de Google Analytics.
Ara podreu fer un tour visual que us proposa GA, interessant, i a continuació indicar-li el ‘flux de dades’, és a dir, si voleu fer el seguiment d’una pàgina web, d’una App. mòbil de IOS o bé Android.
Creeu la propietat amb el botó blau de dalt a l’esquerra.
5. Configuració de la propietat.
Empleneu les dades que GA us demana i premeu el botó de baix per activar la propietat.
Aquí veureu que ja ens apareix la ID de seguiment UA, que és com la matrícula del seguiment que farem; cal tenir en compte que actualment Google ja té activat el nou protocol millorat, i la ID canvia a G4 (Google Analytics 4). També ens apareix, just a sota, el codi de seguiment que caldrà instal·lar a la web que volem estar analitzant.
Ja tenim el compte activat.
Un cop instal·lat el codi de seguiment dins de la web, potser trigarem 2-3 dies a començar a veure lectures, fins que els protocols de Google validin la informació i les dades que els hem facilitat.
A partir d’aquí, cada cop que entrem a Google Analytics amb el nostre usuari Gmail, veurem un display similar al que teniu aquí sota, es tracta d’un resum dels darrers 7 dies d’activitat a la web. En aquesta pantalla disposeu de moltes més dades fent scroll avall, però si no coneixeu Google Analytics, us proposo no complicar-vos l’existència i centrar-vos, ara, en les dades que indico en els rectangles vermells.
Més endavant podreu anar incorporant aquestes altres dades, a mesura que us hi aneu familiaritzant.
Informació dels rectangles vermells (dels darrers 7 dies):
- Pestanya actual d’Inici.
- Nombre d’usuaris que han visitat la web.
- Vegades que els usuaris han entrat a la web.
- Usuaris actius dins la web en el moment de fer la captura de pantalla.
- Pestanya per veure detalls dels usuaris que han visitat la web.
Un cop dins, podreu anar a la pestanya lateral de Públic, i veureu bona part de les dades que, crec, us interessa conèixer. De moment.
Informació dels rectangles vermells (dels darrers 7 dies):
- Pestanya de visió general, podem veure altres detalls del públic a les altres pestanyes laterals.
- Visites en un dia concret.
- Dates que visualitzem i que podem personalitzar.
- Usuaris que han visitat la web.
- Usuaris que mai havien visitat la web.
- Vegades que els usuaris han entrat a la web.
- Nombre de vegades que cada usuari ha entrat a la web, de mitjana (ens indica que el grau d’interès pel que oferim).
- Percentatge d’usuaris nous respecte el total d’usuaris que ens han visitat.
- Nombre de pàgines dins de la web que els usuaris han visitat.
- Nombre de pàgines que cada usuari ha visita de mitjana (ens indica que el grau d’interès pel que oferim).
- Temps que cada usuari ha estat dins la web (ens indica que el grau d’interès pel que oferim).
- Rebot: usuaris que han sortit de la web sense fer cap acció, només han mirat.
- Idioma dels usuaris que ens han visitat · Altres dades demogràfiques del públic que ens ha visitat des de PC o bé des de mòbil.
Amb aquestes dades ja podem començar a aprendre com interpretar-les i de quina manera afecten les accions que fem en xarxes socials i altres canals, com l’estat de la nostra web quant a interès que genera aquesta com els productes o serveis que oferim.
Si t’ha semblat interessant i útil aquesta informació, espero que la puguis posar en marxa i gaudir dibuixant estratègies senzilles de màrqueting, en base als resultats que Google Analytics et vagi donant.
Veuràs que cada acció de màrqueting té la seva reacció dins la web de la teva marca, i això t’interessa treballar-ho bé. Si tens dubtes, vols saber més o bé vols saber on et podem ajudar per a millorar, contacta’ns i de manera gratuïta et farem una petita anàlisi de com enfocar una bona estratègia a partir de la teva web, aprofitant tots els canals que tens a la teva disposició: blog, xarxes socials, newsletter, anuncis, codis QR, etc. etc.
T’ha resultat útil la lectura? Si és així, et proposo que el facis arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar o bé el comparteixis a les teves xarxes socials.
I si vols fer un cop d’ull als serveis de planificació i estratègia que treballem, entra aquí.
Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a Instagram, Twitter i Facebook.