Com cada tardor, toca parlar de planificar l’any que ve. Les accions de màrqueting ben planificades tenen molta més garantia d’èxit que la improvisació; aquesta obvietat tant naïf, en moltes empreses no es té en compte i, com us podeu imaginar, el resultat de les accions de màrqueting, campanyes, etc. pot resultar car, caòtic i finalment: catastròfic. Si més no, planificar ens permet minimitzar errors, treballar sobre objectius que després podem avaluar i desxifrar com millorar-los.
La meva recomanació, sempre, i en això sóc molt pesat, és fer un pla de màrqueting, encara que, inicialment, sigui simple i generalista.
La tasca de planificar té molt de sentit comú, i si disposeu d’aquesta estructura de 7 punts bàsics, podreu fer-vos vosaltres mateixos el vostre Pla de màrqueting.
Per tal de fer-vos fàcil la feina, si us interessa el tema, us poso un esquema molt simple del què és un Pla de màrqueting basic, suficient per a planificar les accions de màrqueting del 2023.
Si vols que t’enviï una plantilla amb exemples per a fer-vos el vostre pla de màrqueting, al final de l’article hi he deixat un enllaç.
He agrupat els conceptes en 7 punts bàsics:
- Punt de partida: cal definir qui som com a empresa o marca: com comuniquem actualment.
- Anàlisi de la competència: què fan bé i que fa malament els nostres competidors?
- Target: Important: a qui ens dirigim? Quins i com són els nostres potencials clients o públic objectiu?
- Pla d’acció: Quins són els nostres objectius, quina estratègia farem anar? De què i quan parlarem a Internet?
- Guia d’estil: Com parla la nostra marca al seu públic objectiu?
- Calendari anual d’accions: Síntesi del pla de màrqueting plasmant en accions concretes al calendari.
- Pressupost: Quants diners hem d’invertir per assolir els objectius que ens hem fixat?
Si us sembla, desgranarem una mica aquests 7 punts, sense entrar molt al detall ni escriure la bíblia en vers.
1. Punt de partida:
Qui som? Per a planificar primer cal saber qui som com empresa o marca. Bé, saber qui som jo crec que totes les empreses ho saben però molts cops no en són conscients, o bé no saben explicar-ho en una frase simple i sintetitzada: focalitzar en qui som:
- Missió: A què es dedica l’empresa: Compte, la resposta no és tant senzilla; un exemple, si tinc una sabateria, puc afirmar que, justament, ‘Som una sabateria’, o podem explicar-ho més bé i posicionar-nos millor en la ment del nostre client; per exemple: ‘Som la tercera generació d’una sabateria especialitzada en ortopèdia i materials sostenibles’, ja estem explicant molt més del nostre negoci, en una frase curta i clara.
- Visió: Quina petjada aspirem a deixar amb el nostre negoci?: ‘Caminar bé per a viure bé: utilitzem la biomecànica com a base de la qualitat de vida de les persones’
- Valors: Quins són els valors intrínsecs de la marca?; Cal ser curosos i francs:
Breu anàlisi dels canals actual: Per quins canals comuniquem actualment: ràdio, premsa, catàlegs, Instagram, newsletter…
DAFO: Analitzar les Fortaleses i Debilitats de l’empresa, i també les Oportunitats i Amenaces que ens venen de fora. Podeu veure-ho en detall aquí.
2. Anàlisi de la competència: Prendre una mostra de 3-6 competidors i analitzar amb dades com comuniquen: quines xarxes socials utilitzen? quants seguidors tenen? Quina és la qualitat de les seves publicacions? la seva web és clara, atractiva i és fàcil localitzar al informació?, etc.
3. Target: Com són els nostres possibles clients o Public Objectiu? És important desgranar-los i definir-ne diversos perfils, per poder ser més empàtics alhora de comunicar-nos amb cadascun. Molta de la informació que surti de la nostra marca anirà dirigida a tots els nostres targets,, però hi haurà molta altra informació que, ja sigui pel to de la comunicació, pel contin gut i pel producte o servei que oferim, caldrà ser curodos i empatitzar amb cadascun dels nostres púbics. Cal distingir si són client final(B2C) o bé algú que revendrà el nostre producte o servei(B2B)
4. Pla d’acció: Aquí ja ens posem en marxa, abans però caldrà definir els objectius que tenim pel proper any, alguns exemples: objectius de vendes globals, de vendes per client, de nombre de clients, de seguidors en xarxes socials, de clients fidelitzats, de prestigi de marca, de posicionament, etc. etc.
- Definir els objectius vol dir poder fer un seguiment i control del ritme al que s’assoleixen o bé, si cal, redireccionar estratègies si aquests es devien.
Important:
-
- Els objectius cal que siguin exigents i realistes alhora: No ens ajudarà apuntar massa als si no és versemblant.
- Com més elevats siguin els objectius, més esforç i inversió en màrqueting caldrà fer.
- Estratègia: La part essencial del màrqueting és l’estratègia que utilitzarem.
Definirem una estratègia general, per exemple: ‘Ens guanyarem la confiança contrastada del nostre públic objectiu, i fidelitzarem els nostres clients’. A continuació definirem les diferents estratègies concretes en funció dels objectius que ens hem fixat, i per a simplificar-vos-ho ja us avanço que en màrqueting utilitzem aproximadament de 20 a 24 estratègies diferents que, en la majoria de casos, es combinen per assolir els objectius desitjats: cada objectiu pot requerir una o varies estratègies. Alhora que una mateixa estratègia ens pot ajudar a assolir diversos objectius.
Alguns exemples d’estratègia: anuncis a la ràdio, newsletter, street marketing, xarxes socials. Podeu mirar-vos aquest post on en parlem en detall.
- Contingut, canals, cadència i paraules clau: Gairebé el títol ja ens ho indica:
- Cal definir de què parlarem, cercant l’equilibri entre ser prou ‘venedors’ i alhora resultar interessants a tots els nostres P.O.
- Definirem quins canals usarem (Instagram, LinkedIn, Newsletter, ràdio…), també en funció d’on es trobin els nostres diferents P.O.
- Cadència de publicació en els diferents canals (2 cops per setmana, cada 15 dies, etc…).
- Paraules clau: molt important saber per quines paraules els usuaris en trobaran a Google o altres cercadors.
- Acció d’arrancada: Si considerem que és un negoci nou o bé fem una remodelació im
- Calendari editorial: Especifica què i on es publicarà habitualment cada dia de la setmana. És important conèixer quins dies i hores són més òptims per publicar en xarxes, en viar newsletters, mostrar un anuncia Google, etc. portant, pot resultar útil iniciar l’any amb una acció concreta de gran calat, si és així, cal definir-la i planificar-la bé.
5. Guia d’estil:
- Guia d’estil: en quin to parlem als usuaris de diferents canals? De vostè, de tu? amb tecnicismes o amb llenguatge planer? amb simpatia o molt formal?…
- Gestió de missatges: És important controlar les diferents entrades des dels que ens poden contactar possibles clients, i alhora tenir clar com gestionarem els missatges que aquests usuaris ens facin arribar, des de qualsevol canal: xarxes, telèfon, correu electrònic, etc.
- I què passa si algú ens munta un ‘pollo’ a Instagram, Facebook….? Doncs caldrà tenir un petit protocol de crisi per saber com actuar per cercar solucions, disculpar-nos quan calgui i evitar que ens esclati una bomba de descrèdit a les xarxes socials.
6. Calendari anual d’accions: Disposarem d’un calendari anual on explicarem les accions, campanyes, fires, promocions, etc. que durem a terme en tot l’any: aquesta serà la depuració de la planificació de tot l’any, en base a un coneixement previ dels punts anteriors del pla.
7. Pressupost: Aquest és el punt que en determinarà el retorn de la inversió en màrqueting: està equilibrada la inversió en màrqueting respecte dels objectius fixats? Si no és així significa que, o bé invertim massa diners pels objectius fixats o bé hem fixat uns objectius massa elevats per la inversió que tenim previst fer en màrqueting. Sabreu com cercar aquest equilibri fent una ullada aquí.
IMPORTANT: El Pla de Màrqueting només cal redactar-lo el primer cop, i cada tardor revisar-lo de cara a l’any seguent per actualitzar objectius, potser estratègies , canals, etc., i per vigilar de nou què està fent la vostra competència.
Vols rebre la teva plantilla amb exemples per a poder-vos fer el vostre Pla de màrqueting pel 2023? Subscriu-te aquí per rebre-la.
Vols saber més?, pregunta’m, estaré encantat de donar-te un cop de mà, si puc. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a Instagram, Twitter i Facebook.
Si consideres l’opció de comptar amb un departament de màrqueting complert externalitzat o de suport al teu equip, pots contactar amb nosaltres des d’aquí. Una agència de màrqueting digital la formen un equip d’experts en diferents matèries estratègiques que poden aportar molt al teu projecte.
Som experts en estratègia online, transformació digital, gestió de xarxes socials, campanyes d’anuncis online, disseny gràfic, vídeo-marketing o web.