El nom complex i a voltes extraviat de ‘màrqueting digital’.
Quan per temes de feina fem conferències en centres empresarials, cooperatives de promoció econòmica, Universitats o Cambres de Comerç, sempre comencem observant que el nom complex i a voltes extraviat de ‘màrqueting digital’ amaga, en realitat, una sobredosi de sentit comú que té en compte les pràctiques del comerç de tota la vida, només amb l’afegitó que estan actualitzades i pensades per a un món molt canviant, rapit i tecnològic però que, a la fi, continua essent d’aclaparadora lògica.
El màrqueting és, simplificant, una barreja entre el comerciant de tota la vida, de bata blava i llapis a l’orella, i el venedor de carrer, aquell que trepitja l’asfalt per anar porta a porta oferint els seus productes o serveis. Dues visions molt expertes d’allò que som i tenim a l’empresa, d’una banda, i de com és el mercat al qui volem arribar, per l’altra.
A més, si li sumem el concepte digital és, gairebé, com si aquesta barreja de comerciant i venedor de carrer la posàssim en un coet espacial per arribar a la velocitat de la llum arreu del planeta [o del barri]. Una mena de seller rocket amb poders de moviment similars als del Pare Noel.
Això, avui, significa que si perdem aquesta capacitat de moviment rapit davant els esdeveniments, podem perdre competitivitat enfront altres marques o empreses que ofereixen productes o serveis similars als nostres o substitutius d’aquests.
Ara bé, totes les empreses estan en disposició de fer una adequada immersió digital en comunicació? La meva resposta és sí, sens dubte.
El màrqueting digital ofereix a les petites empreses la possibilitat d’emprar estratègies i canals molt similars als de les grans marques, això sí, amb la mesura proporcional. Una oportunitat que ens pot dur a l’èxit, avui, com mai l’havíem tingut a l’abast. Petits negocis fent-se grans a base de fer una bona estratègia online i una inversió adequada.
Quan parlem d’èxit digital no parlem necessàriament de convertir-nos en la Coca-cola o en el nou Mark Zuckerberg.
L’èxit digital el tenim quan assolim els objectius planificats, recuperem la inversió feta en el canal Internet, y en traiem beneficis.
Justament el gran avantatge d’Internet per a les petites i mitjanes empreses és que està a l’abast de tothom, i amb una bona planificació i estratègia podrem assolir resultats molt satisfactoris.
I quan parlem de màrqueting digital parlem de Facebook? També, no podem oblidar que aquesta xarxa social va tenir i té un protagonisme molt destacat en la comunicació online, però sobretot parlem de la conjunció de diversos canals on i off line i de treballar l’estratègia adequada en cada canal per a ser eficients i assolir els objectius que ens hem fixat.
Per això cal tenir en compte tots els canals i estratègies, per poder decidir quins i quines usarem que vagin bé amb els nostre posicionament, el nostre mercat i els nostres objectius. Aquí en deixo alguns noms que segur que ens resulten familiars:
- Xarxes socials
- Web, blog i pàgines d’aterratge
- Anuncis a Google (o altres cercadors) i en xarxes
- Newsletter o email-marketing
- Vídeo
- Apps.
- Street marketing
- Anuncis en mas media (premsa, ràdio i televisió)
- PLV (publicitat en el punt de venda)
- Visites virtuals 360º
- Merxendarge
- i molts etcèteres
I la teva marca, usa adequadament l’estratègia i els canals d’Internet més convenients?
Aquí podràs consultar els serveis bàsics de màrqueting digital que des de Romeu Prenafeta posem a l’abast de les marques amb les que treballem.