Moltes vegades se’ns han donat casos que, tot i tenir aquesta planificació feta, a mitjans d’any passa quelcom que ens obliga a fer canvis d’estratègia. A qualsevol persona ens pot passar, que ens canviïn els plans a última hora, l’important és que ho solucionem de la millor forma possible.
Estem gairebé a la meitat de l’any i tots sabem que la millor forma de començar-lo és amb la planificació de totes les accions, tàctiques i estratègies anuals tancades, és a dir un bon pla de comunicació i calendari d’accions. Això ens permet treballar amb temps i comoditat, sense sorpreses. Però si passa quelcom que desencadena canvis d’estratègia hem d’estar preparats per lidiar amb ells.
Com s’afronten aquests canvis d’estratègia en l’àmbit de treball?
- La millor manera de combatre amb aquests canvis d’estratègia és amb una bona comunicació amb el client i pactant conjuntament tots els passos que es faran a partir d’aleshores.
- Detectar en quin moment hem tingut aquest hàndicap, que ens fa variar tot allò que precedeix. Aquest punt potser és el que ens pot afectar, més moralment que una altra cosa perquè ens adonem que potser ja teníem feina feta que cal llençar a la paperera i tornar-la a fer.
- Per això, és molt important asseure’ns com més aviat millor amb el client i modificar tot això que ens ha provocat aquest hàndicap. Sovint, això ens provoca canvis d’estratègia, que cal afrontar de la millor manera i de la forma més optimista possible.
- Un cop tenim recollits aquests canvis d’estratègia ens reunim amb el nostre equip intern i revisem tots aquests canvis que ens afectaran les diferents accions de la marca i que ja teníem planificades i, potser, preparades o bé, havíem començat a treballar.
- L’equip o els diferents departaments s’encarreguen d’aplicar aquests canvis d’estratègia en totes aquelles tasques que ho requereixin.
- Ja estem preparats, de nou, per afrontar tots els canvis d’estratègia que ens havia suposat el hàndicap que ho ha provocat.
Un altre aspecte a comentar i penso que prou rellevant és que aquests canvis d’estratègia, sovint, provoquen alteracions de l’estat d’ànim d’aquelles persones de l’equip que porten el projecte i això ens pot passar facturar o desencadenar moments d’estrès o tensió.
Com s’afronten els canvis d’estratègia a escala d’equip i psicològicament?
- La persona que coordina el projecte, i que és la que està en contacte permanent amb el client, és qui rep aquesta informació de canvis d’estratègia. A partir d’aquí s’ha planificar i elaborar un nou calendari d’accions, conjuntament amb el client.
- La persona responsable de la coordinació del projecte ha d’analitzar molt bé què suposa tot plegat i reunir-se amb el project manager del projecte per veure en un quin punt estat tot plegat. I treballar junts en com organitzar-se i comunicar a la resta de l’equip els canvis que això suposa.
- Depèn de l’època de l’any i de la feina que hi hagi en aquell període, pot ser que a l’equip no li suposi un daltabaix haver de tornar a fer feina feta o fer feina de nou, no prevista. O bé, si és un període de molta feina, segurament s’haurà de meditar tot molt perquè afecti el menys possible a l’equip, sense que hi hagi tensions o estrès, en aquest punt és clau la coordinació de la persona responsable i una figura de coach emocional que faci veure a l’equip que tot i el volem de feina, encara se’n pot absorvir més.
- Els moments d’estrès i tensió venen donats per una sobre carga de feina, i per això també serà clau analitzar i prioritzar les diferents tasques. Això però no ho pot decidir una persona sola, sinó que és millor que ho parli amb la persona responable de coordinar el projecte.
Per tant, una bona comunicació amb tot l’equip és clau per afrontar aquests canvis d’estratègia. I, amb tot el que hem comentat ara l’equip pot estar més preparat per a lidiar amb aquests canvis nou vinguts i inesperats.
I tu, has afrontat algun cop canvis d’estratègia? Com ho has solucionat? Comparteix les teves idees amb nosaltres.