Quan parlem d’estratègies, parlem de les accions i els canals que usarem per assolir objectius concrets.
En aquest sentit quan col·laborem amb altres empreses o marques per assolir objectius compartits, estem parlant de màrqueting de col·laboració.
Cercar col·laboracions en màrqueting pot significar que cerquem aliats que a vegades són els nostres propis competidors, amb els que sempre ens ajuda mantenir-hi una bona relació, o bé amb empreses de sectors molts diferents al nostre però que, en canvi, compartim targets o perfils de client, de manera que les col·laboracions poden esdevenir fructuoses per ambdues parts.
Aquestes col·laboracions poden implicar que les dues o més parts hagin de participar aportant material, idees, instal·lacions, producte de venda etc. i sempre es fan per obtenir-ne un benefici mutu encara que els objectius siguin diferents. Així ens trobem amb col·laboracions on una marca pot guanyar directament clients i l’altra en canvi obté reputació, branding, etc.
Il·lustrem-ho amb un exemple, a partir del qual cadascú podrà deixar anar la imaginació en base al seu propi negoci, públic, producte o objectius.
Posem per cas que sóc propietari de l’empresa de jardineria EcoEspais i vull fer branding i contactes en una fira que res té a veure amb els meus serveis, però en canvi, sí que puc oferir una col·laboració als seus organitzadors. De manera que ofereixo enjardinar espais de descans repartits per la fira, equipant-los amb gespa, plantes, ombradiu, espais per seure i papereres. Aquesta seria una col·laboració profitos per ambdues parts sense haver de fer cap gran inversió.
Seguint amb el mateix exemple, imaginem que de cara als migdies de la fira, cerco anar més enllà i vull oferir un cvalor afegit encara més potent pels visitants d ela fira, i anuncio que cada dia de fira, a les 12 del migdia, servirem un petit aperitiu gentilesa del Bar Manolo, amb qui he acordat que durant el vermut podrà repartir codis QR o targetes per a que els visitants reservin taula per dinar al seu bar.
Tenim una col·laboració a tres bandes, que beneficia a tothom amb una baixa inversió, tot i que els objectius siguin ben diferents:
- El patronat de fires o organitzador de la fira ofereix als seus visitants un espai de descans i relax, millorant la seva experiència com a visitants, millorant la reputació de la fira.
- El Bar Manolo, a canvi d’un petit aperitiu, guanya clients per aquells dies de fira; i si el Manolo és prou àbil, sebrà fidelitzar-ne algun per a que torni un cop la fira hagi finalitzat.
- Jo, com a jardiner, hauré fet branding col·locant un petit cartell on hi digui: ‘Espai de relax facilitat per EcoEspais’, i alhora podré captar algun contacte ja que he posat un codi QR que convida als visitants a participar en el sorteig d’un pack de plantes per guarnir el jardí o terrassa del guanyador.
Si a més tant el Bar Manolo com EcoEspai aprofiten els seus canals de comunicació per potenciar l’esdeveniment, mencionant-se mutualment i tambè mencionant empreses assitetns a la fira
Ras i curt, col·laborar amb altres empreses a vegades ens pot fer mandra o ens posem recelosos però el cert és que aquestes col·laboracions, si s’acorden d’una manera clara i transparent, generen sinèrgies que multipliquen els seus efectes.
Heu fet màrqueting de col·laboració a la vostra empresa? Si és que sí, quin n’ha estat el resultat? Us animareu a fer anar aquesta estratègia?
Si el post t’ha aportat alguna cosa útil fes-lo arribar a aquelles persones que creus que els pot interessar, o comparteix-lo a les teves xarxes social.
I si vols avaluar la teva campanya concreta, ens pots contactar i et farem una proposta estratègica i una proposta econòmica a la mida del teu projecte, entra aquí.
Per a saber més o si et surten dubtes, comenta’m-ho, estaré encantat de respondre’t. Em pots contactar al meu perfil de LinkedIn i seguir els nostres canals socials en aquesta mateixa xarxa, a Instagram, Twitter i Facebook.